Persoonlijke valbeveiliging
Persoonlijke valbeveiliging is een combinatie van beschermingsmiddelen die op individueel niveau worden ingezet. Het doel hiervan is het minimaliseren van de risico’s bij het werken op hoogte. Je mag persoonlijke valbeveiliging pas inzetten als beschermingsmiddel wanneer werkzaamheden in de onveilige zone niet te voorkomen zijn,…
Wanneer moet ik een valstopsysteem gebruiken?
In situaties waar valgevaar aanwezig is (in België vanaf een valhoogte van 2 meter, in Nederland vanaf 2,5 meter), is het dragen van een volledige harnasgordel verplicht. Dit harnas geeft de grootst mogelijke bescherming en comfort, want de drager komt bij een val in een…
Verschil tussen veiligheidshelm en stootcap
Ondanks dat veiligheidshelmen en stootcappen misschien veel op elkaar lijken, hebben ze een andere functie. Waar de veiligheidshelm gericht is op het beschermen van je hoofd bij vallende voorwerpen, is de stootcap (zoals de naam al zegt) geschikt voor het beschermen van je hoofd als…
Begrijp de valrisico’s
Er zijn drie valfactoren bij valbeveiliging die betrekking hebben op de positie van het verankeringspunt. De afstand van een val door een werknemer wordt berekend en de juiste uitrusting wordt gekozen om bij een val geen risico te krijgen op contact met het onderliggend niveau….
Wettelijke verplichtingen
In het Arbobesluit staat vermeld dat vallen van hoogte moet worden voorkomen. Het gebruik van bijvoorbeeld hoogwerkers, steigers en / of railingen geniet altijd de voorkeur boven het gebruik van persoonlijke valbeveiliging. Pas wanneer andere beheersmaatregelen geen of onvoldoende bescherming bieden mogen PBM gebruikt worden….
Keuringen en dagelijkse inspecties of controles
Alle persoonlijke valbeveiliging moet jaarlijks gekeurd worden, en dit kan gebeuren bij elke dealer van Climax. Een valstopapparaat daarentegen moet gekeurd worden door een deskundige. Deze deskundige moet door de producent zijn aangewezen om namens hem de keuringen uit te mogen voeren. We noemen dit…
Risico’s inventariseren
Het werken op hoogte behoort tot de gevaarlijkste werkzaamheden die er zijn. Niet in de laatste plaats omdat ongevallen bij werken op hoogte in de regel fataal zijn. Wanneer het werken op hoogte tot de standaard werkzaamheden behoort, dan moeten de risico’s en beheersmaatregelen zijn…